
Jouw woning als Bijna Energie Neutraal Gebouw
Waarom energie besparen?
Woon jij in een NOM- (nul op de meter) of een BENG-woning (bijna energie neutraal gebouw)? Of verhuis je binnenkort naar een woning die bijna energie neutraal is? Dan mag je ervan uitgaan dat jouw energierekening jaarlijks heel erg laag is. Maar wat is een bijna energie neutraal gebouw precies? Hieronder leggen we uit wat dat betekent voor jou en je energierekening.
CO2-reductie
Europa heeft een missie: de opwarming van de aarde afremmen. De Europese Unie heeft in het Klimaatakkoord de doelstelling vastgelegd dat de CO2-uitstoot (broeikasgassen) in 2050 met 95% afgenomen moet zijn. In de woningbouw moeten alle woningen (zelfs alle gebouwen) in dat jaar een uitstoot van nul hebben om die doelstelling te behalen. Deze CO2-reductie is noodzakelijk om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5℃.
Gasloos
Een van de oplossingen voor CO2-reductie is woningen gasloos te bouwen en te voorzien van volledig elektrische installaties. Jouw woning heeft dus geen gasaansluiting voor het koken, warmwater en verwarming, maar mogelijk een warmtepomp, zonnepanelen en een ventilatiesysteem.
Nul Op de Meter Woning
Een NOM-woning is zo gebouwd dat deze jaarlijks meer energie oplevert dan verbruikt. Heel kort gezegd betekent dat de zonnepanelen jaarlijks zoveel energie opleveren dat je er alles mee kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan koken, douchen, wassen en televisiekijken. Maar ook dat je aan het einde van het jaar energie terug verkoopt aan de energiemaatschappij (dit wordt ook wel salderen genoemd). Hierdoor is de energierekening nagenoeg nul op wat vaste kosten na (vastrecht, netwerk- en transportkosten voor de energielevering).
Bijna Energie Neutraal Gebouw
Een BENG-woning is ook gasloos en heeft slimme installaties zoals zonnepanelen, warmtepomp en ventilatiesysteem. En daardoor na een standaard gebruik op jaarbasis bijna geen kosten voor energie. Anders gezegd, de kosten voor energie zijn zoveel lager dan in een ‘oude’ woning dat ze acceptabel zijn voor jou als bewoner. Daarnaast is er in de wet BENG ook vastgelegd dat je jaarlijks inzicht kan opvragen of jouw woning nog steeds voldoet aan de berekeningen voor het verbruik.IRIS EnergiebeheerJouw woning is naast de installaties ook voorzien van het digitaal meetsysteem van IRIS Energiebeheer. Hiermee heb je op elk moment van de dag inzicht in jouw energieverbruik. Als je meer energie verbruikt dan de zonnepanelen opbrengen, heb je aan het einde van het jaar dus extra kosten op je energierekening. Door extra te letten op je energieverbruik blijf je binnen je bundels en kun je geld overhouden. Met als resultaat dat jij comfortabel én energiezuinig woont, nu en in de toekomst.
Hoe je dit kunt bijhouden, lees je hier –> IRIS geeft grip op jouw energierekening
Bekijk de IRIS energiebeheer uitleg video.

