Ontdek alles over Energie Bewust Wonen en de installaties in jouw huis

De slimme meter zit de meterkast van de woning of appartement. Er zijn verschillende uitvoeringen in de markt, maar meestal zit er een knopje op de meter. Wanneer je deze indrukt verschijnen er verschillende waarden in het scherm.

Een slimme meter heeft vier waarden namelijk:
T1 = Afgenomen energie hoog tarief (dagelijks van 7.00-23.00uur)
T2 = Afgenomen energie laag tarief (dagelijks van 23,00-7.00uur)
T3 = Terug geleverde energie hoog tarief (dagelijks van 7.00-23.00uur)
T4 = Terug geleverde energie laag tarief (dagelijks van 23.00uur-7.00uur)

NOM ofwel Nul op de Meter, is niks anders dan de garantie dat je bij een gemiddeld energieverbruik per jaar voor zowel verwarming, ventilatie, verlichting, wassen, koken, et cetera geen energienota krijgt aan het einde van het jaar. Moet je toch bijbetalen dan heb je meer energie verbruikt dan in de woning is opgewekt. Dit kan geen verassing zijn, omdat het binnen deze wetgeving verplicht is dat een display in je woning of een app op je telefoon/tablet je dagelijks informeert over je verbruik en opbrengst.

In de zomer wekken de zonnepanelen meer energie op dan in de winter. Daarmee bouw je reserve op voor de winter. Dit verklaart ook het negatieve beeld in je energieverbruik.

BENG ofwel Bijna Energie Neutraal Gebouw maakt onderdeel uit van het nieuwe bouwbesluit dat per 2021 ingaat voor nieuwbouwwoningen en utiliteit. Je betaalt jaarlijks weinig energiekosten. Twijfel je aan de energienota of heb je naar je mening te veel energie moeten bijbetalen, dan kun je dit opvragen bij de opdrachtgever/aannemer.

De woning bouwt in de zomer met veel meer zonuren een reserve op voor de winter. Het energieverbruik gemiddeld over 1 jaar zal bijna 0 moeten zijn. Waarom bijna? Dit komt omdat in de wetgeving is vastgelegd dat je minimaal 40% aan eigen energieopwekking krijgt. Ook al heb je een energiezuinige woning. Je hebt te maken met vastrechtkosten en natuurlijk het eigen verbruik. Dit verklaart ook het negatieve beeld in je energieverbruik.

Je kan het snelst energie en geld besparen door korter te douchen: warm water is de grootste energieslurper in de woning. Gemiddeld douchen we 8,5 minuut. Als je dit, bijvoorbeeld met een douchewekker, terugbrengt naar 5 minuten of minder, levert dat een grote besparing op jaarbasis op. Pas je daarnaast ook nog een waterbesparende douchekop en doorstroombegrenzers toe, dan maak je helemaal grote bespaarsprongen.

Als je woning een automatisch zonweringsysteem heeft, wordt deze ook aangesloten op een lokaal weerstation. Zodra er harde wind, regen/hagel of de zon verdwijnt achter een dik wolkendek, wordt de zonwering automatisch omhoog gestuurd. Als je niet zeker weet of dit het geval is, neem dan contact op met de verhuurder of aannemer.

Zomerseizoentips

Het is verstandig de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Zo kan de koelinstallatie zijn werk doen en blijft het huis zo koel mogelijk. De warme buitenlucht wil je immers niet binnen hebben.

Dit is met lage temperatuurverwarming niet nodig. Het systeem heeft een trage werking daardoor heeft dit juist een negatief effect op het comfort. Het kost ook meer energie doordat je de installatie laat pendelen en dus is het minder energiezuinig. Het beste is de thermostaat 24 uur per dag op 20 graden te laten staan.

Als de zonwering automatisch naar beneden wordt gestuurd, dan heeft het weerstation zonintreding in de woning waargenomen. Dit om te voorkomen dat de woning niet gaat opwarmen.

Wanneer je dit met de hand telkens gaat overrulen, heeft dit een negatief effect op het energieverbruik. Het gezegde “dweilen met de kraan open” principe is dan het resultaat.

Dus het systeem zoveel mogelijk automatisch laten werken. Dit is beter voor uw comfort in de woning en energierekening.

Als de woning van koeling is voorzien, dan zal de aanleiding misschien wat minder groot zijn. Het advies is dit zeker niet overdag te doen. ’s Avonds als de buitentemperatuur lager is dan 20 graden is dit wel mogelijk.

Winterseizoentips

Dit kan als je de verwarming in de slaapkamer ook uit hebt staan. Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt daarmee wel extra vocht en koude naar binnen gezogen. Het kan wel nadelige gevolgen hebben op je energieverbruik. Bijvoorbeeld als de verwarming op de badkamer of andere aansluitende ruimte gaat reageren op de koude lucht.

Als dit het geval is, dan is er iets mis met de regeling in je woning. Dit kan zijn dan de aannemer deze keuze heeft gemaakt in het bouwtraject, maar kan ook een storing zijn in de regeling. Je zal dit dit dus eerst moeten nagaan.

In de regel zal je onafhankelijk van de woonkamer de badkamer moeten kunnen regelen. En zal je nooit de thermostaat op 23 graden hoeven te zetten in de woonkamer.

Bekijk de IRIS energiebeheer uitleg video.